Nový polemrd, konečně!

Radon ZX Race 29er

Nazrál ten správný čas obstarat si nové kolo. Trochu jsem váhal mezi celopérem a ... a? A to je docela sranda. Poslední moje kolo mi bylo zakoupeno, ještě když jsem byl na základní škole. Byl to Olpran, měl netradiční design, jezdil na něm mistr světa Mike Kluge a stál 7390,- kč. Mělo pevnou vidlici, jedno-páčkovou přehazovačku šaltru a převodníku a standardní velikost kol a hlavně fungovalo bezvadně. Ale kdeže loňské sněhy jsou.

Takže jsem trochu váhal mezi celopérem a ... a? A to je docela sranda. Tenkrát nebyla kola z kategorie XC (cross-country), HT (hardtail) AM (all mountain), EN (enduro) nebo Trail bike (každá kategorie se liší velikostí zdvihu odpružení, jsem zjistil). Kola silniční, DH (downhill), FR (free ride), crossová/treková a CX (cyklo crossová) tady vůbec nebudu řešit. A aby v tom byl ještě vetší chaos, tak už není jenom standardní velikost kol 26 palců. Výrobci přišli s velikostí kol 29 palců a 27,5 palců (také označováno jako standard 650b). Vyčtené info z internetu praví, že 29er je dražší, těžší, rám je méně tuhý než u 26era, hůř to jede při nízkých rychlostech v prudším stoupání a nemá tak hravou geometrii jako 26er. Na druhou stranu se lépe valí a díky vetším kolům lépe překonává překážky, má lepší průchodnost terénem, jízda je pocitově celkově rychlejší a pohodlnější, do kopce jede také lépe (kromě prudšího stoupání při nížší rychlosti), lépe se prý klopí zatáčky a měl by být pocit vetší stability.
Geometrie kola je důležitá, určuje, jak se bude na kole jezdit, jestli bude posed pohodlný. Dle různých výrobců můžu mít při svojí výšce délku horní rámové trubky 600-620 mm, při stejném označení velikosti rámu. To už je docela rozdíl, ale když je na tom někdo jako já, že nemá ani ponětí (a když, tak jenom mlhavé), jaká geometrie mu sedí, tak to má blbé. Ale milimetr sem, milimetr tam, na to se nehraje. Na všem se dá jezdit.

Design kola nejezdí, ale je pro mě též důležitý, kolo se mi musí líbit. Hodně modelů kol 2012 a 2011 mělo pěkný design a bratelný poměr cena/výkon. Bohužel, pro rok 2013 se skoro všichni výrobci rozhodli, že budou navzájem soutěžit kdo bude mít dražší a ošklivější kolo. Mám rád jednoduchý, čistý a nerušivý design. A tak se stalo, že mi do oka padla černo-bílá barva rámu. Od toho okamžiku mi bylo jedno, jakou kolo bude mít barvu, pokud bude černé... . A trochu se obávám moderních kurvítek v podobě odpružené vidlice a kotoučových brzd (na véčka nedám dopustit), ale s tím se nedá nic dělat. Respektive, pevná přední vidlice existuje, dokonce i karbonová. To byla jedna z prvních věcí, kterou jsem si zjišťoval.
Na značce mi nezáleží, ta též nejezdí. Nicméně existuje pár značek, kterým bych se obloukem vyhnul, protože mi je jejich brand nesympatický, ale to není nijak racionálně podloženo. O Oplranu jsem ani nezauvažoval. Žádný mistr světa na něm už nejezdí a stala se z něj supermarketová značka.

Přeci jen, nezbytná (firemní) bižu Takže jsem trochu váhal mezi celopérem a ... a 29er HáTéčkem. Nakonec, o pár vlasů méně a několik šedin více, s novým mottem "černý kolo, dobrý kolo", jsem zatajil dech, zavřel oči, pustil kreditce žilou a zakoupil nový polemrd nové MTB 29er XC HT kolo, Rahmengröße 20". Barvu asi neuhodnete? Teď už nic nebrání mému návratu mezi hubenou elitu. Je to německá značka, přímý prodej, takže poměr cena/výbava je příjemnější, než u ostatních značek a navíc je to krasavec. Nasnadě je několik otázek:
Padne mi geometrie? Bude mi sedět 29er? Co kotoučovky? Bude mě štvát odpružená vidle? Budu jezdit pravidelně? Bude mě to vůbec bavit? Neudělali někde soudruzi z NDR chybu? Byl to špatnej nápad, dobrej nápad, nebo jakej to byl vlastně nápad?

Vítr v zádech a kolbě zdar!

 

Lajkujte, foloušujte, šérujte na Facebooku anebo na Instagramu. Nic vám tak už neunikne a blog se dostane k více lidem a pro mě to je signál, že se vám to líbí:

https://www.facebook.com/polemrdista

&
https://www.instagram.com/polemrdista

Previous
Previous

Ten zbytek

Next
Next

Expedice TISSOT-SNEŽNÍK IDITAROD BIKE 2013