Trutnovské stesky - jsem all mountain biker

RB Bandit 475

Hardtail’s not dead, to ano, ale po několika letech na hardtailu červíček začal hlodat, jestli by nebylo na celopéru fajnovější svezení. Výhodou je, že se rozmáhají trailová centra, kde je možno různá kola vyzkoušet. Tak třeba takové trailové centrum Trutnov Trails. Tenkrát víceméně začínalo. Tehdy ještě neměli sofistikovaný web jako dnes, přes který se dá objednat kolo na půjčení. A tak jsem si kolo zarezervoval jenom po telefoně. Domluvil jsem si k němu i nášlapy, přišlo mi zbytečné sundávat z kola svoje vlastní, když je možnost zápůjčky i pedálů. Rozhodli jsme se na poslední chvíli, místo Giantu na mě zbyl lehce starší Autor Patriot AM. Vůbec to nevadilo, Patriota jsem si rád vyzkoušel. Bohužel dohoda s druhými, ještě k tomu po telefonu, má svá specifika.
„Jo, vy jste chtěl espédéčka, tak ty už máme rozpůjčované, máme tu akorát poslední platformy.“

Tuhle zradu jsem vůbec nečekal. Po chvilce nechápavého mlčení jsem říkal: “Já sem mluvil s vámi akorát po telefoně, a takže sem nevim, a říkám, mně to nevadí, stejně bych musel dát nášlapy do toho.
A von říkal: “No žádná sláva to neni.”

Věru nebyla. V terénu se celkem hodí, aby bota na pedálu festovně držela. A to rozhodně není případ kombinace nášlapů a platforem! Já už hezkých pár let používal jenom jedny tretry, v létě, za deště, v zimě, za sněhu. Obé jim zjevně nepřidalo. Smrt treter nastala přibližně po asi třech jízdách jednoho kratšího trailu. Autor Patriot AM stejně nezaujal. Po několikahodinové cestě autem, krátkého svezení na kole nezbylo, než se vydat zpět. Na řadu přišel Singltrek® pod Smrkem (dále již jen SpS, nechci zbytečně platit licenční poplatky, modří už vědí). Přes jejich již tenkrát sofistikovaný web se povedlo zarezervovat kolo včetně nášlapů. Trek Remedy hodně zaujal. Jenomže se traduje takový mýtus, že první celopéro se koupí špatně. Buď zbytečně moc zdvihu, nebo naopak moc málo, nebo kolo celkově nesedne. Na druhou stranu, a toto je naprostá pravda, mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, celoodpružené kolo, v Čechách ručně svařované, lakované a smontované, s bohatou možností konfigurace, širokého výběru barev od českého eRBéčka, co jede po áčku jako silnička, do kopce jakbysmet, z kopce v terénu letí samo, sedne úplně všem. Přes jejich již několik let fungující sofistikovaný web se mi podařilo zamluvit kolo ve velikosti L a nášlapy. Bohužel, komunikace přes sofistikovaný web má svá specifika.
„Jo, vy jste chtěl elko. Tak pro vás máme připravené ikselko, asi došlo k informačnímu šumu.“
Tuhle zradu jsem vůbec nečekal. Po chvilce nechápavého… Ke cti jim budiž, že kolo půjčují za plně vratnou zálohu. Já vychytal jejich letní celofiremní dovolenou. Jelikož by nebylo kolo komu vrátit, tak mi ho nechali na tři týdny.

Mimochodem, René Andrle v silniční cyklistice se na mistroství světa na RB umístil na pátém místě a pan Heiník skončil v DH disciplíně v roce 1998 sedmý na mistrovství Evropy a v roce 1999 na mistrovství světa. Tudíž mezi znalci v mountianbikových kruzích je RB naprostá legenda. Právě pan Heiník se mezitím stal spolumajitelem a působí v pražském showroomu. Přestože jsem měl omylem půjčené XL, které mi bylo úplně akorát, tak nějak jsem byl já i pan Heiník z RB nastaven, že mám mít velikost L. Je to o pověstný fous, ale pasuje mi. To jenom potvrzuje, že nejenom jejich celopéro jede jako silnička, ale je úplně jedno, jakou velikost koupíte. Jakákoli velikost sedne úplně všem. Při vracení kola a konzultaci objednávky pan Heiník hned během pár vět naší konverzace poznal, že jsem jedním z oněch znalců. Už nevím o čem jsme se přesně bavili, rozesmála mě upřímná opověď: „…. když tonu nerozumíte a neumíte jezdit…?“ Tímto začala moje éra allmountainbiková. Na pevňáka jsem ovšem nezanevřel. A jak to tak bývá, jedna věc vede k další, ta zase onam. Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš co otevřeš, říkávala maminka Forresta Gumpa. O tom všem ale zase příště.

Vítr v zádech a kolbě zdar!

 

Lajkujte, foloušujte, šérujte na Facebooku anebo na Instagramu. Nic vám tak už neunikne a blog se dostane k více lidem a pro mě to je signál, že se vám to líbí:

https://www.facebook.com/polemrdista

&
https://www.instagram.com/polemrdista

Previous
Previous

Co se povolí, to dotáhni. Co je přetažený to povol.

Next
Next

Tenhle víkend tě přijde pěkně draho