Ten zbytek

Kolo už mám, teď ještě ten zbytek. To máme: blatníky, pumpičku, šlapky, tretry, náhradní duši, brašničku, nějaké oblečení, rukavice, helmu, lepení, montpáky, multiklíč, přední světlo, zadní blikačka, mazání, bidony, tachometr, zámek.... S dalšími náklady na výbavu jsem počítal, ale že peníze mizí setsakra fofrem, to člověk neví ani jak. Kousek od práce mám cyklo obchod, paráda. Ani nebude moc velká ztráta času, když tam nepořídím, i když podle jejich webu mají +/- co potřebuji k dispozici. Rozhodl jsem se pro nášlapy, ale za předpokladu, že najdu boty, které mi budou sedět. Z outdoorových bot, bruslí, apod. mě vetšinou bolí strašně chodidla. Tak tedy zkouším turistické tretry Shimana. O dvě čísla vetší, mojí velikost nemají. Moc velké, škoda. Zrovna tyhle se mi líbí a zdá, se že dobře padnou. Hned první věc a bez úspěchu. Prý je teď špatný čas, mají zbytek loňských věcí, nové ještě nejsou naskladněné. Nevadí, jedeme dál. Zkouším přilbu. Úplně první padne jako prdel na hrnec. Zkouším pro jistotu další, přeci jen, přilba je povolená na doraz a je akorát. Jé, větší nemáme. Ale další vůbec nesedí, beru tuhle. Kolik že stojí? Ano, to je oukej. Kdyby to tak šlo všechno takhle hladce dál... Tachometr na kolo, ano, vím přesně jaký. Chvilka hledání - nemáme, vlastně měl by tu někde být, heuréka, máme. Cenu znám, beru též. Platím. Sakryš, ještě jsem chtěl mazání, zámek, bidony.... no nic, koupím jindy.

Tretry by bylo fajn sehnat, ať vím jestli nášlapy, nebo ne. A také abych si je trochu v práci nebo doma ochodil, než v nich poprvé vyjedu. A když už půjdu na lov, zkusím nějaké ty kalhoty na kolo, žádné nemám. Jedu ke Štěrbovy. Celoročně máme zimní a letní oblečení skladem, hlásají hrdě na webu. Paráda. Dobrý den. Jak vám mohu pomoci? Potřebuji se obléknout od hlavy až k patě, sháním tretry, kalhoty a nějaký ten dres. Tretry, turistické? Zkuste tyhle. Jsou o dvě čísla vetší, ale tretry bývají většinou tak o číslo větší určitě. Ve vaší velikosti toho moc nemáme, to víte, je špatný čas, to je zbytek loňského zboží, nové ještě nedorazilo. Safra, to už jsem někde slyšel. Paní, v těch tretrách mi noha nějak plave, to by chtělo vyzkoušet pro porovnání i o číslo menší. Pane, že noha v tretrách plave i jeden centimetr je výhoda, tak to má být. Na kole je pohyb úplně jiný, než při chůzi a při jízdě se volnější bota hodí, snaží se mně paní prodavačka vosaleovat [čti: vosejlovat]. Paní, já bych si radši přece jenom zkusil tretry až budete mít vetší výběr velikostí, když už hodlám investovat do eSPéDéček, zachovávám stoický klid Angličana. Nakoupit potřebuju, ale vosaleovat se nenechám. Co nějaký ten dres, a kalhoty? Výborně, tohle mi sedí, to beru. Při zkoušení oblečení byla paní maximálně ochotná a nápomocná, abych jenom nehanil. Ještě rukavice. Tyhle jsou malé. Hmm, tak s rukavicema budete muset počkat, tak až si přijdete zkusit tretry, až je budeme mít, tak si vyberete rukavice. Co tyhle? Tyhle jsou na normální ježdění na kolo? Ano, jsou, ale ta cena, ehm. Ukažte? No ale ty jsou úplně super a sedí. Beru!

Skoč si do Peksportu, to je Specialized Concept Store, povídá kolega z práce, také biker, je to kousek od Štěrby. Sám má tretry od big S už pár let a bez problému, dobrá reference. Nedělám si iluze, je přeci špatný čas..., ale když už jsem tu, tak si tam skočím. Dobrý den, turistické tretry? A velikost? Máme, není problém! Zkuste o číslo vetší a vaší velikost, uvidíte. Boty se ještě trochu roztáhnou, tak aby nebyly zase o moc volnější. A kde je ta výhoda plavající nohy v tretře, ušklíbnu se v duchu. Paní, ty o číslo vetší jsou moc velké. Není problém, tady jsou o číslo menší. Ty sedí výborně, pravá i levá. Tak se tady ještě klidně porozhlídněte, já vám je vezmu na kasu. Tak to je něco, super přístup, žádné vosaelovávání. Teď už jenom chybí, aby dorazil zbytek věcí objednaných z e-shopu a jsem kompletní.

Po téhle a mnou vždy milované anabázi létání po všech čertech a zkoušení jsem bez výlmluv. Snad jen, to počasí, to počasí. Ale co, je teprve začátek března a nabízí se pár otázek: Byly nášlapy dobrá volba, špatná volba, nebo jaká vlastně volba? Kolikrát spadnu, než si zvyknu? Zvyknu si vůbec? Neměl jsem radši koupit normální šlapky a pohodlné tenisky? Padne mi helma. Bohužel, přesně tyhle věci se člověk dozví, až když si je vyzkouší.

Vítr v zádech a kolbě zdar!

 

Lajkujte, foloušujte, šérujte na Facebooku anebo na Instagramu. Nic vám tak už neunikne a blog se dostane k více lidem a pro mě to je signál, že se vám to líbí:

https://www.facebook.com/polemrdista

&
https://www.instagram.com/polemrdista

Previous
Previous

To počasí, to počasí

Next
Next

Nový polemrd, konečně!