Zabij Biebera, zachráníš pop

Poznámka redakce: Autor z tohoto článku nemá vůbec žádnou radost. Muziku má rád a rád zajde na koncert. Bohužel se stalo smutným zvykem, že autor svojí pouhou přítomností v lepším případě buď ukončí kariéru daného umělce, případně někomu z jeho kapely. Nebo v horším případě dojde k úmrtí umělce, případně někoho z jeho kapely. Autor Justina Biebera osobně nezná, proti němu ani jeho tvorbě nic nemá. Bieberovi přeje i nadále kvanta kvalitního fetu, hojnou přízeň fanoušků a spoustu úspěšných let jak v osobním tak profesním životě.

Názory jsem málo změnil, muziku mám rád... a tak občas vyrazím na koncert mých oblíbenců. Bohužel se zdá, že má přítomnost na koncertech má dalekosáhle neblahé následky, posuďte sami:
To byl rok 2000. Británii zasáhla rekordní a největší sněhová bouře za posledních padesát let a já šel na koncert Deep Purple s orchestrem. Jako speciální host se představil Ronnie James Dio. Ten rok nikdo z nich nezemřel, ale čtěte dál. Rovněž jsem se zúčastnil s plzeňskou agenturou Ozzy a potkan zájezdu na AC/DC do východoněmecké Riesy. Ten rok nikdo z nich nezemřel, ale čtěte dál.
To byl rok 2005. Slovácký verbuňk byl prohlášen Mistrovským dílem ústního a nemateriálního dědictví lidstva UNESCO a já šel na koncert Phila Collinse. Bylo to turné na rozloučenou a já měl vstupenku na druhý, přidaný pražský koncert, oba koncerty se měly odehrát v první třetině turné. Collins ale, jak jinak, ztratil hlas a koncert se přesunul na samý konec tohoto turné. Jsem úplně poslední na světě, kdo viděl zpívat Phila Collinse, ukončil jsem mu sólovou kariéru.
To byl rok 2008. Malajsijský ministr zdravotnictví Chua Soi Lek rezignoval po sexuální aféře a já šel na koncert Katapultů. Symbolicky jeli turné bez bubeníka, protože zrovna zemřel Tolja Kohout, který se před pár lety poněkolikáté vrátil do kapely. Pokud mě má paměť nešálí, ještě když jsem kupoval vstupenku, tak vesele žil a těšil se podlomenému zdraví s optimistickým výhledem.
o by rok 2006. Zanikla Jemčinská lípa, nejmohutnější památný strom Třeboňska a Jindřichohradecka a já šel na koncert Jamese Browna. Bylo nám divné, že některé party vyzpívává nějaký mladík a vtipkovali jsme, že chceme vrátit deset procent vstupného. James Brown zemřel asi tak týden po pražském koncertu na rakovinu hrtanu. Všechna čest, obdivuhodný elán, celkově přístup vůbec, excelentní výkon.
To byly roky 2007, 2010, 2013. Nastala velká konjunkce planet, Měsíce a galaktického jádra; švédská korunní princezna Viktorie se provdala za svého přítele Daniela Westlinga; narodil se Taufaʻahau Manumataongo Tukuʻaho, následník tonžského trůnu a já šel tyto roky na koncert Joe Cockera. Měl tuhý kořínek, enfant terrible světového rocku přežil toho tolik, co by obyčejný člověk nezvládl. Ovšem nedlouho po posledním turné v roce 2013 skonal těsně před vánoci v roce 2014.
To byl rok 2012. Po parodii na prohibici a prezidentské volby jsme byli svědky parodie atentátu na prezidenta softwarovými kuličkami a já šel na ústeckou portu a koncert Olympiku k jejich padesáti letům na scéně. Na portě byli mimo jiné hosty Pavel Bobek a Petr Spálený. Popořadě: Pavel Bobek zemřel v roce 2013, Petr Spálený letos po vleklých zdravotních útrapách ukončil kariéru. Posledně jmenovaný mi zpívá leda tak maximálně v kuchyni, když nechám něco déle na pánvi. Bubeník Olympiku Milan Ferda Peroutka zemřel pár měsíců po koncertu, kde já jsem byl přítomen.
To bude rok 2016 a já jdu na AC/DC. Ač je to má oblíbená kapela, jejich koncerty jsem pustil ze zřetele, protože to dlouho vypadalo, že k nám nedorazí. A tak mi bylo divné, že v roce 2014 je jejich bubeník Phil Rudd obviněn z přípravy vraždy a držení drog a že druhý kytarista Malcolm Young trpí nějakou formou demence a do toho musel podstoupit několik operací srdce a plic. Jemu čert opravdu nasral na jednu hromadu. Trio bratrů Youngových (zmíněný Malcolm, Angus - první kytarista, George - producent) doplní jejich synovec Steve Young, výměna za Malcolma. Kdo ví, jestli to nebude jejich poslední turné. Tyhle lapálie a mojí návštěvu koncertu děli hodně let a tak jsem nevěděl, jestli si tyto dva umělce mám počítat mezi své zářezy na pažbě. Nedávno jsem zakoupil tři lístky, záhada vyřešena!
Mimochodem, Ronnie James Dio umírá v roce 2010 a John Lord z Deep Purple ho následuje o dva roky později. Jejich koncert a úmrtí dělí hodně let a tak nevím, jestli si tyto dva umělce mám počítat mezi své zářezy na pažbě.Tato záhada trvá.
Toto se o mě ví. Kolega z práce měl kapelu, já tvrdošíjně odmítal zajít na jejich koncert. Právě tento a ještě jeden kolega za mnou přišli s takovým projektem. Že prý by ho dali na Startovač nebo Kickstarter. Uhradili by náklady, lístek a ať si řeknu taxu. Lístek na stání po pódiem. Čím blíž, tím líp, ať je jistota. Je mi jasné, že bych si mohl říci velikou částku. Ale ať to má styl, tak jsem si řekl o 666,- Euro. Ani je nemusím číst, ale je mi jasné, že pravidla crowdfungingovéhých serverů neumožňují projekty na zabíjení lidí, i když se jedná o Justina Biebera. Tento projekt by neprošel. Tím pádem se nejspíše Bieber dožije dalších spousty šťastných let a to přeji Visacímu Zámku, na kterých jsem byl na aktuálním turné, ale hlavně i vám a děkuji za přízeň!

P.S. A ano, na Mötorhead jsem se chystal někdy v budoucnu zajít! RIP Lemmy.

Vítr v zádech a kolbě zdar!

 

Lajkujte, foloušujte, šérujte na Facebooku anebo na Instagramu. Nic vám tak už neunikne a blog se dostane k více lidem a pro mě to je signál, že se vám to líbí:

https://www.facebook.com/polemrdista

&
https://www.instagram.com/polemrdista

Previous
Previous

Konec šukání s trenérkou

Next
Next

Řetěz patří do přesmykače